کد خبر 1099191
تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۱۳
نقدینگی نمایه

به نظر می‌رسد بانک مرکزی به عنوان بالاترین مرجعی که باید حافظ ارزش پول ملی کشور باشد امروز باید در مجلس شورای اسلامی حاضر شود و در رابطه با چرایی سقوط آزاد ارزش پول ملی در برابر سایر کالاها توضیح دهد.

به گزارش مشرق، «هادی غلامحسینی» در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:

در دنیای امروز برای مراقبت از شخصیت‌های مهم، مجموعه‌هایی با عنوان حفاظت از شخصیت‌ها به وجود آمده است که وظیفه حفظ و حراست از آن‌ها را برعهده دارند و اجازه نمی‌دهند این اشخاص مورد تعرض یا ترور قرار گیرند. در این میان اگر محافظان در انجام وظیفه کوتاهی کنند حتماً مؤاخذه خواهند شد.

این مثال از این باب عنوان شد که در حوزه اقتصاد نیز به دلیل اینکه جامعه دائماً با پول ملی سروکار دارد و میلیون‌ها قرارداد کتبی و شفاهی بر پایه پول ملی انعقاد می‌شود، وظیفه حفاظت از ارزش پول ملی را به بانک مرکزی سپرده‌اند. در واقع بانک مرکزی وظیفه دارد ارزش پول ملی را در برابر سایر کالاها حفظ کند، زیرا پول هم وسیله انجام مبادله است و هم وسیله ارزش‌گذاری نرخ کالا و خدمات، ضمن اینکه وسیله‌ای برای پس‌انداز نیز است.

بیشتر بخوانید:

خسارت خود شمایید آقای سفیر به اجبار بازنشسته!

میوه مقاومت را چیدند علیه آن سم‌پاشی می‌کنند

طرح‌های دوازده گانه اقتصادی مجلس

به این ترتیب فارغ از مسائل مرتبط با عرضه و تقاضا و تولید و رشد اقتصادی، مقدار خود پول در اقتصاد مهم است؛ چراکه اگر مقدار پول در برابر مقدار کالا و خدمات موجود در اقتصاد جهش بدون ضابطه یابد، هم ارزش پول در برابر سایر کالاها و خدمات را کاهش می‌دهد، هم دائماً موجب تغییر نرخ کالا و خدمات می‌شود و هم اینکه موجب زیان اشخاصی می‌شود که ریال را به عنوان وسیله پس‌انداز یا مبنای قراردادهایی مانند قرارداد کار، عقود بانکی، بیمه درمانی، زندگی، حوادث، بازنشستگی و... قرار داده‌اند. بنابراین فارغ از اینکه یک کشور در تحریم و جنگ اقتصادی باشد یا نباشد یا اینکه بخش تولید و عرضه و تقاضا در یک بخش اقتصادی چه وضعیتی داشته باشد، رشد مقدار پول در بخش پول و بانک خود می‌تواند منجر به تورم و کاهش ارزش پول ملی و باعث ایجاد شوک و نوسان در بازارها و اقتصاد شود.

وقتی می‌بینیم کل حجم نقدینگی اعم از پول و شبه‌پول در اقتصاد ایران در پایان دولت دهم در محدوده ۶۰۰ هزار میلیارد تومان است و هم‌اکنون این متغیر به محدوده ۲۷۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است و فی‌الحال فقط مقدار پول در اقتصاد ایران ۶۰۰ هزار میلیارد تومان است که کاملاً مشخص است که بخش پول و بانک در اقتصاد ایران دچار یک بی‌انضباطی و هرج و مرجی بی‌سابقه شده است. در واقع وظیفه حفاظت از ارزش پول ملی رها شده یا به بیان دیگر پول ملی پیوسته در حال ترور شخصیت است.

شاید عده‌ای در حوزه اقتصاد کلان به دنبال ترور شخصیت و ارزش پول ملی جهت حذف سه صفر یا چهار صفر باشند، اما بی‌شک این اشخاص تبعات منفی این اقدامات خود را بر طبقات مختلف جامعه نمی‌دانند و جا دارد مجلس، سیاستگذاران پولی و مالی و نهادی را که وظیفه حراست از ارزش پول ملی در برابر سایر کالا و خدمات دارد، مورد مؤاخذه جدی قرار دهند، زیرا به نظر می‌رسد عده‌ای برای اینکه برخی از بنگاه‌های اقتصادی در ورطه ورشکستگی قرار دارند، می‌خواهند با کاهش ارزش ریال در برابر کالاهایی، چون زمین و ساختمان، ارز، طلا و سهام ترازنامه‌های این بنگاه‌ها را ساماندهی کنند. حال این سؤال مطرح است که آیا این اشخاص می‌دانند با این اقدام‌ها چه بلایی بر سر خانوار در جامعه می‌آید؟!

به‌رغم آنکه راه‌های گوناگونی برای تأمین بودجه و همچنین ساماندهی ترازنامه‌های بنگاه‌هایی، چون بانک‌ها از مسیرهای غیرتورمی وجود دارد، متأسفانه شاهد عملیاتی کردن سیاست‌های تولیدکننده تورم در اقتصاد هستیم که جا دارد مجلس شورای اسلامی، قوه قضائیه و همچنین شورای عالی کار و کانون‌های مرتبط با نیروی کار، مستمری‌بگیران و بازنشستگان از دولت جویای تبیین سیاست‌های پولی و مالی شوند، زیرا کاهش ارزش پول ملی به یک روند و سیاست تبدیل شده است. این روزها شاهد مبارزه با مفاسد اقتصادی در کشور هستیم، اما مقوله‌ای که از قلم افتاده است؛ مسئله فساد در سیاستگذاری‌های اقتصادی است که می‌تواند در یک لحظه میلیون‌ها شخص را فقیر یا غنی کند.

از این‌رو به نظر می‌رسد باید سیاستگذاری بد در حوزه اقتصاد یا بد مدیریت کردن حوزه رگلاتوری و شرکت‌های دولتی و وابسته به دولت جرم‌انگاری شوند. حوزه مالی اقتصاد ایران این روزها شاهد پیگیری روندی است که به کاهش ارزش پول ملی در برابر کالاهای اساسی، خودرو، مسکن، ارز، سهام، طلا و سکه منتج شده است. باید دانست از آنجایی که بسیاری از مردم در جامعه فاقد دارایی‌هایی، چون مسکن و خودرو هستند، کاهش ارزش پول ملی فاصله آن‌ها را برای تهیه یک سرپناه و خودرو بیشتر می‌کند. از طرف دیگر ارزش درآمد ثابت آن‌ها را نیز از محل‌هایی، چون انجام کار، دریافت یارانه نقدی، مستمری، بازنشستگی و سود سپرده اندک بانکی کاهش می‌دهد. با توجه به اینکه جمعیت نیروی کار، بازنشستگان و مستمری‌بگیران در کشور حدود ۳۰ میلیون نفر تخمین زده شده، تشدید تورم به واسطه افزایش مقداری پول عملاً خسارت زیادی به این بخش از جامعه وارد می‌کند که باید دریافت‌کنندگان سود اندک سپرده بانکی را به مقوله مذکور افزود.

اما از طرف دیگر می‌بینیم که بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی یکی از بدهکارترین نهادها به مردم از محل در اختیار داشتن سپرده‌های بیش از هزارهزار میلیارد تومانی بلندمدت مردم هستند که کاهش ارزش پول ملی در عمل، بدهی آن‌ها را کوچک و، چون عمده دارایی آن‌ها تبدیل به زمین و ساختمان، ارز، طلا، سهام و ... شده است، ارزش دارایی‌شان تا جایی جهش می‌یابد که سرمایه آن‌ها نیز پروپیمان می‌شود. بدین ترتیب کاهش ارزش پول ملی عملاً زیان قابل ملاحظه‌ای به قشر سپرده‌گذار در نظام بانکی وارد می‌کند. از این‌رو نمی‌توان کتمان کرد که سیاست کاهش ارزش پول، چه خدمتی به مجموعه‌هایی، چون بانک‌ها و بیمه‌ها می‌کند. این بخش‌ها در گذشته بخشی از دارایی‌هایشان را به زمین و ساختمان، سهام، طلا و ارز تبدیل کرده‌اند که از محل کاهش ارزش پول ملی در برابر کالاهای فوق، ارزش دارایی‌های آن‌ها بیشتر می‌شود تا جایی که از محل تجدید ارزیابی دارایی‌هایشان، حتی بعد از پوشش بدهی‌هایشان می‌توانند سرمایه‌ای نیز برای خود دست و پا کنند.

به نظر می‌رسد بانک مرکزی به عنوان بالاترین مرجعی که باید حافظ ارزش پول ملی کشور باشد امروز باید در مجلس شورای اسلامی حاضر شود و در رابطه با چرایی سقوط آزاد ارزش پول ملی در برابر سایر کالاها توضیح دهد و اگر ضرورتی نیز در اعمال چنین سیاستی است، باید از عایدی سرمایه و حتی بدهی مالیات قابل ملاحظه از تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی به سود حمایت از اقشار ضعیف جامعه اخذ شود، زیرا ضرورتی ندارد با هدف تأمین کسری بودجه غیرعملیاتی با این حجم از دارایی‌های دولت اقدام به تأمین مالی از محل کاهش ارزش پول‌های موجود در جامعه کنیم و این روند را تا جایی ادامه دهیم که دیگر مخالفی برای حذف چهار صفر باقی نماند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • عبدالله مومن IR ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
    14 0
    دولت ؟! مگر کشور ما دولتی هم دارد؟! هههههههههههه
    • سیاوش IR ۰۵:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
      4 0
      انقد دزدی کردن تو سیستم بانکی الان میخان دزدی هاشون را صاف کنند ب ریال و حتی بعدش دزدی های ک کردن را ملک و ارز و طلا خرید کردن قبل گرونی دلار الان دلار رو خودشون بردن بالا تا هم بدهی ها رو اونم اگر مجبور بشن بدن حتی بعد تسویه بدهی ها با ریال چندین برابر هم سود کنند چون دلار رو بردن بالا و همه ریال های دزدیده شده را همون اول کردن طلا و ارز و ملک بله اینجوری خون ملت رو میخورن
  • IR ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
    12 0
    بانک یعنی: اختاپوسی کمین کرده، درروزنه ها و دالانهای تو در توی ساختمان ثروت/تا با اولین اِشراف اطلاعاتی ببلعد آنچه را که میتواند/مخوف تر از آنچه می پندارید ........
  • IR ۰۳:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
    11 0
    تکلیف ۸ میلیارد دلار ارز دولتی گم شده که معلوم نیست به کی دادن باید معلوم بشه
  • IR ۰۵:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
    5 0
    جالبه، تازه پس از سی سال متوجه شدید پول ملی ترور شخصیتی شده؟! آب سالها پیش از سر پول ملی گذشت و شما خواب بودید!!!
  • IR ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
    2 1
    خب دیگه بچه ی دوساله هم می فهمه که این ها باید مردم رو یه جوری بکشونن تو خیابون.
  • IR ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
    2 0
    هر بلایی از دولت خائن روحانی به ملت وارد شود حق این ملت خواب و فراموش کار است چون این ملت خودشان یک ظالم و ستمگر رو روی کار آوردند
  • IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
    2 0
    بانک های ربوی نزول خور رو سر و سامان بدهید لطفا که پدر مردم و اقتصاد کشور و... در آوردند.
  • عبدالصالح IR ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
    2 0
    بانکها با دادن وام به مردم باعث کاهش ارزش پول هستند .عده ای تنها راه نجات اقتصادی را دادن وام می دانند در صورتی که برعکس وامها باعث رونق بازارهای غیر تولیدی مثل املاک و ...می شوند
  • IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
    1 0
    مدتی هست به فکر راه انداختن یک تولیدی شده ام اما همه می گویند در این شرایط کار تولیدی یعنی آغاز بدبختی و این افرادی که می گویید ریال را ترور شخصیتی کردند همین را می خواهند تا تولید کشور بخوابد
  • امیر IR ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
    1 0
    سلام کاهش ارزش پول ملی به طور مستمر از زمانی شروع شد که دولت و بانک مرکزی دست روی سود سپرده ها گذاشت و انرا به نصف کاهش داد و مردم سپرده ها را کاهش و انرا تبدیل به دلار و سکه و مسکن و غیره کردن اول باید قانون گذاری برای نیازهای ضروری مردم مثل مسکن میشد بعد اقدام به کم کردن سود سپرده میکردن انهم کم کم نه یکباره افرادی که در این کار دست داشتن خائنن خودشون اول داراییهاشونو تبدیل کردن بعد مردم را بیچاره کردن مملکت را دست یه عده دلال سپردن اموالشان باید مصادره شود خدا لعنتشون کنه بیچارمون کردن نه دولت و نه ملت ارزشی برای پول ملی قائل نیستند مردم دیگه اعتمادشون را از دست دادن و با هر صورتی دارن پولشونو تبدیل به هر چی میکنن
  • حسین IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۵
    1 0
    باسلام خدایا .خودت این مخالفان بیسواد را از سرراه پول ملی بردار.که توتوانائی۶۶۶۸
  • محمد IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۶
    1 0
    سلام مشرق پیگیری کنید. یه بار نشد یه کارشناس درست حسابی مسائل اقتصادی و نهاد مالی بیارید سوال بپرسید ازش که فکری کنه برای همین نقدینگی و کاهش ارزش پول ملی انقدر افراد انقلابی هست ولی شما رسانه انقلابی اسلان نمیشناسید یا دنبال نمیکنید نمونه استاد حسن عباسی استاد رائفی پور یا حداقل همین آقای حسن عباسی اونقدر تو این زمینه عالمه که نگو اتفاقا اصولگرا هست ولی آنچنان کسی نرفته درباره مسائل اقتصادی از ایشون سوال کنه اندیشکده مختلف داریم تو ایران مثلا اندیشکده یقین استاد حسن عباسی اندیشکده مصاف استاد. رائفی پور اندیشکده متا اصفهان که تمرکز زیادی روی پول ملی داره آقای غلامی یه نگاه بندازید به کشور آنگلاساکسون اونا چقدر سراغ اندیشکده هاشون میرن ما چقدر میریم این افرادی که بالا گفتم سال هاست تو مسائل اقتصادی کار کردن ولی کسی ازشون نمیپرسه چرا دقیقا پس شما که انقدر به فکر اقتصاد مردم هستین این افراد بیارید سوال بپرسید اونا طی چند سال راهکارهای بسیار عالی ارائه دادن چرا نباید این سخنان نشنید میشه ازش استفاده کرد مشرق خواهشا پیگیر باش.
  • IR ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۰۸
    0 0
    دولت و بانک در کشور ما شریک دزدند و رفیق قافله !!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس